سایز متن /
بسم الله الرحمن الرحیم
نماز جمعه ۲۹ تیرماه ۱۹۳۷ شهرستان کاشمر به امامت امام جمعه محترم موقت حضرت حجه الاسلام و المسلمین علی احدی
خطبه اول :
« بَقِیَّتُ اللَّهِ خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ » هود/۸۶
ایام پُر برکت دهه کرامت دهه منسوب به امام مهربان حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام و خواهر گرامیشان حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها است در جای جای کشور عزیزمان مرقد پاک منسوب به خاندان عصمت و طهارت مراکزی هستند برای نشر معارف دین ، مراکزی هستند برای انس و ارتباط با پروردگار عالم و اظهار ارادت به خاندان وحی ، مراکزی برای ایجاد وحدت صفا و صمیمیت . در بین امامزادگان عظیم الشأن چند نفر از آنها به دلایلی برجستگی خاصی دارند یکی از آنها حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها هستند و یکی از آنها حضرت احمد بن موسی فرزند امام موسی بن جعفر معروف به شاهچراغ که در شیراز دفن هستند و از امامزادگان مورد توجه متخصصین فنّ امامزاده شناسان است . البته چون این ایام منسوب به حضرت رضا علیه السلام است بنده برای خطبه اول بخشی از زندگی حضرت امام هشتم علیه السلام را انتخاب کردم با هم صحبت کنیم .
ابعاد زیادی دارد زندگی ایشان بنده امروز از یک بُعد خاصی می خواهم به زندگی حضرت امام رضا علیه السلام نگاه کنم چون در بقیه ی ابعاد زیاد شنیدید و آن مسأله استفاده ائمه ما از هنر آن هم هنر شعر است . شاید در جلسات عمومی کمتر به این موضوع پرداخته شده امامان ما اهل شعر بودند ؛ اهل قرآن که معلوم است بعضی وقتها هر سه روز یک بار قرآن را قرائت می کردند ، ذکر زیاد می گفتند ولی با تمام فعالیتهای اجتماعی که داشتند یکی از ابعاد زندگی معصومین علیهم السلام مسأله استفاده از شعر است . حضرت رضا علیه السلام دو جور از شعر استفاده می کردند دو مُدل اشعاری که به حضرت نسبت داده می شود دو مُدل است یک بخشی از اشعار امام رضا علیه السلام اشعاری بوده مال گذشته ها یعنی شاعرش کسی دیگر بوده و حضرت رضا علیه السلام آن اشعار را می خواندند این نشان می دهد که ما باید بعضی وقتها کلمات بزرگان گذشته را زنده کنیم حالا شما اگر مثلاً می گویم یک مطلبی را خودتان بلد هستید ولی پدرتان آن مطلب را گفتند از پدرتان نقل کنید تا نام پدر هم زنده بشود حضرت امام رضا علیه السلام چند مُدل از شعرهایشان خواندن اشعاری بوده که گذشته ها گفتند ، شعرای دیگری گفتند ؛ بخش دوم اشعاری بوده که خودشان سرودند .
حالا به مقداری که وقت اجازه بدهد من یک اشاره ای بکنم البته اشعاری هم که امامان می گفتند معلوم است که همان هدفی را پیگیری می کند که قرآن پیگیری می کند یعنی حضرت گاهی به زبان قرآن حرف می زدند ، گاهی به زبان شعر حرف می زدند هر دو یک هدف را پیگیری می کند . در یک نوبتی یکی از اصحاب حضرت می گوید من دیدم حضرت دارند این شعر را می خوانند البته این شعر مال عبدالمطلب است پدر بزرگ پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم این شعر مال آن بزرگوار است ولی حضرت می خواندند . خوب خطبه های نماز جمعه توصیه ی به تقوی دارد تقوی همه اش این نیست که انسان به مردم بگوید تقوی داشته باشید عبارتهای مختلف می شود گفت خود این اشعار توصیه ی به تقوی است « یَعِیبُ اَلنَّاسُ کُلُّهُمُ اَلزَّمَانَاوَ مَا لِزَمَانِنَا عَیْبٌ سِوَانَا » ؛ درود خدا بر این امام بزرگوار و بر آن شاعر ، عبدالمطلب می گوید مردم را اگر نگاه کنی یک سری از زمان گله می کنند تقصیر را می اندازند گردن آن یکی و این یکی پدرم مقصر بود ، همسایه مان مقصر بود ، رفیق بد مقصر بود ، فلانی اینجور بود یک روحیه ی بدی که ما آدمها داریم در مشکل هایی که پیش می آید سعی می کنیم یک جوری توپ را بیندازیم توی زمین دیگری « وَ مَا لِزَمَانِنَا عَیْبٌ سِوَانَا » ؛ زمانه عیب ندارد ، فلک عیب ندارد ، چرخش شب و روز که عیب ندارند ما عیب داریم باید بپذیریم عیب در خود ماست . این اشعار را وقتی امام معصوم می خوانند یعنی ما قبولش داریم وقتی امام رضا علیه السلام می خوانند یعنی مورد تأیید است . « نَعِیبُ زَمَانَنَا وَ اَلْعَیْبُ فِینَا » ؛ ما می نشینیم از زمان گله می کنیم ، از نظام گله می کنیم ، از همه و حال اینکه « اَلْعَیْبُ فِینَا » ؛ یک لحظه هم دقت کنیم ببینیم خودمان نکند عیب داشته باشیم ، نکند اشکال از خودمان است روز قیامت که بشود می آورند یک کسی که در مسائل شهوت جنسی نتوانسته خودش را نجات بدهد غرق شده تا می خواهد حرف بزند که چه کسی مقصر بود چنین بود و چنان بود می آورند افرادی را که موفق بودند می گویند ببینید اینها هم مثل شما بودند ولی خودشان را حفظ کردند « وَ لَوْ نَطَقَ اَلزَّمَانُ بِنَا هَجَانَا » ؛ اگر روزگار حرف بزند او بر علیه ما حرف خواهد زد . جوانی خواهد گفت من برای تو فرصت مغتنمی بودم چکار کردی ؟ میان سالی خواهد گفت تو تجربه کسب کردی چکار کردی با این تجربیات خودت ؟ او ما را سرزنش خواهد کرد ، پیری و کهنسالی به ما خواهد گفت شما بزرگ قوم بودی می توانستی اختلافات را حل کنی و از ریش سفیدت استفاده کنی چکار کردی ؟ چه قدم خیری برداشتی ؟ « وَ لَوْ نَطَقَ اَلزَّمَانُ بِنَا هَجَانَا » ؛ زمان از ما طلبکار است نه ما طلبکار باشیم .
« وَ لَیْسَ اَلذِّئْبُ یَأْکُلُ لَحْمَ ذِئْبٍ وَ یَأْکُلُ بَعْضُنَا بَعْضاً عِیَاناً » ؛ چقدر جالب اینها مسائل اجتماعی است ، اینها الگوی زندگی است ، اینها درس است ، اینها امر به معروف است ، اینها نهی از منکر است شعر لغو و بیهوده نیست می فرماید گرگها اخلاقشان این است سعی می کنند همجنس خودشان را ، رفیق خودشان را کار نداشته باشند حتی اگر بدن یک گرگی افتاده باشد گرگهای دیگر به بدن او حتی نزدیک نمی شوند و نمی خورند ما چه ؟ « وَ یَأْکُلُ بَعْضُنَا بَعْضاً عِیَاناً » ؛ ما انسانها گاهی اخلاقمان بدتر از گرگ می شود به همنوع خودمان رحم نمی کنیم آن هم (عِیَاناً)جلوی چشم مردم نه مخفیانه روز روشن و علنی ، این اشعار را بیاوریم در صحنه سیاست هم از آن استفاده کنیم بعضی از دولتهایمان وقتی می آیند دیدید عیبها را خیلی می اندازند به گردن دولت قبلی ، خیلی جالب است مثل فوتبال که پاس به عقب می دهند پاس به عقب می دهند حالا در فوتبال پاس به عقب جریمه دارد اگر با دست بردارد دروازه بان ولی جالب است که دولتهای ما همه شان ، هم این طرفی ها ، هم آن طرفی ها پاس به عقب می دهند هیچ مشکلی هم پیش نمی آید تقصیر را می اندازند گردن قبلی هر جا را می گویی اشکال است می گوید دولت قبلی خوب مردم می فهمند ممکن است بخشی از اشکالات مربوط به دولت قبل باشد اما این دلیل نمی شود که دولتها توجیه کنند. حضرت فرمود گرگها بدن همدیگر را نمی خورند عبدالمطلب چنین سرود ما بعضی هایمان بر عکس هستیم آنهایی که اختلاس می کنند ، آنهایی که جنس مردم را وقتی مردم لازم دارند می قاپند ، آنهایی که سرمایه شان را یکباره می برند به سمت سوء استفاده ، توی دلار دستکاری می کنند ، توی اجناس مردم احتکار می کنند ، آنهایی که از نظر مالی صدمه می زنند ، گران می کنند اجناس را ، اینها اگر گرگ صفتی نیست پس چیست ؟ بنابراین این اشعار عبدالمطلب عرفان است ، جامعه شناسی است ، انسان شناسی است ، نهی از منکر است ، امر به معروف است لذا حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام می خواندند این اشعار را .
باید مسئولین نظام عزیزمان این پیام را از نماز جمعه ها ، از زبان این مردم شریف و ولایتمدار در همه دورانها بگیرند که بعضی از قوانین ، بعضی برخوردها نکند خدای ناکرده ضایع کردن حقوق اجتماعی باشد . بیشتر همت کنند ، تلاش کنند . ان شاء الله در خطبه دوم اوضاع منطقه و کشور و جهان را با هم یک صحبتی می کنیم و راهکارهایی که رهبر معظم انقلاب فرمودند برای برون رفت از این وضع ، ما وضع خوبی نداریم نه در جهان ، نه در منطقه ، نه در کشور با آسیبهای جدی رو به رو هستیم نیازمند یک عزم جدی هستیم به حق آقا علی بن موسی علیه السلام از خدای مهربان درخواست می کنیم خداوند به ملت عزیزمان به مسئولیمان به رهبر بزرگوارمان توفیق بیش از گذشته در جهت اصلاح امور عنایت بفرماید .
توصیه به تقوی همین شعری است که گفته شد که هم برای گوینده و هم برای شنونده مفید باشد ان شاء الله .
خطبه دوم :
اوضاع دنیا ، جهان اسلام ، منطقه و کشور خودمان در یک وضع خاصی قرار گرفته می توانیم از آن تعبیر کنیم به موقعیت خطیر ، مهم ، حساس ؛ وضع خاصی که هست در کشورهای اسلامی شما ملاحظه بفرمایید کشور عراق علاوه بر بحث تکفیری ها مبتلای به یک سری حرکتهایی به نوعی تخریب اموال عمومی ، شورش ، به دلایلی گرفتار هستند الان مخصوصاً در بخشهایی از عراق اوضاع داخلی اوضاع خوبی نیست ، در سوریه همچنان با اینکه به صورت اساسی الحمدلله ضربات بسیار اساسی به داعشی ها وارد شده ولی همچنان موذی گری می کنند ، در کشور عزیزمان ایران هم ما از جهتی شرایط شرایط خوبی نیست بالاخره این تحریم ها اثر شکننده ای دارد در هر کشوری که باشد ما نمی توانیم بگوییم تحریم ها بی اثر است وقتی یک نفر توی تریبون عمومی اعلام کند که تحریم ها هیچی نیست هیچ خطری نیست ، هیچی نیست ، مردم می گویند لابد وضع این آقا خیلی خوب است که می گوید تحریم ها هیچ اثری ندارد ؛ چرا تحریم ها خیلی زحمت درست می کند ، هنوز از این به بعد هم اثر جنایت آمریکایی ها بعد از این بیشتر ظاهر می شود ، بالاخره یک واقعیتی است در داخل کشور عراق یک مقدار مسائل پیچیده شده به عنوان اعتراض به بحث آب و برق و قطع آب و برق و بعضی از مفاسد اقتصادی عده ای قیام کردند ولی آنجا هم یک عده ای سوء استفاده کردند اموال عمومی را تخریب کردند و می کنند یک مقداری برای فرودگاه ها مشکل ایجاد کردند این وضعی است که داریم واقعیت این است ما باید حقایق را بگوییم چشممان را باز کنیم اما هرگز این به معنای این نیست که ما در بن بست هستیم ؛ خطر هست ولی بن بست نیست .
مقام معظم رهبری مدظله العالی در دیداری که به حضور پذیرفته بودند هیأت محترم دولت را به چند نکته اساسی و مهم تأکید فرمودند اولاً فرمودند شرط عبور از مشکلات نقشه ی راه اقتصاد با ثبات ، ما باید نقشه راه داشته باشیم در مسائل اقتصادی برنامه منظم و با ثبات ، نه اینکه امسال یک جور تصمیم بگیریم سال دیگر یک جور ، ثبات داشته باشیم .
دوم باید مسئولین ما مخصوصاً توی این اوضاع و احوال فعلی با روحیه ای قوی ، با انگیزه ، شجاع ، برخوردار از عزم راسخ باشند ، برداشت خود بنده این است این را آقا نفرمودند که احتمالاً لازم باشد کابینه ترمیم بشود در جاهایی که لازم است بعضی وزرا جایشان تغییر کند در پُست دیگری خدمت کنند شاید لازم است جوانتر باشد که حالا این به عهده خود مسئولین ، ولی برداشت بنده به ضمیمه بعضی اخبار سیاسی که هست این است اگر مسئولی بترسد و در جا بزند خوب ممکن است آدم خوبی باشد ولی برای شرایط فعلی نظام جواب نمی دهد الان نیاز است که به قول رهبر معظم انقلاب کمربندها بسته بشود شرایط بسیار حساسی داریم از یک پیچ بسیار خطرناک می خواهیم رد بشویم نیاز به راننده های قوی داریم شجاع و با تجربه و پر انرژی .
سومین مطلب فرمودند مسئولین با مردم ارتباط نزدیکتری داشته باشند برای چه ؟ چرا ؟ برای اینکه کلید حل مشکلات با توکل به پروردگار عالم مردم هستند ، اگر تحت حمایت حضرت پروردگار حضور مردم هر جا باشد حل می شود وای به آن وقتی که – اینها دیگر تعبیرات شرح کلام آقاست نه متنش – مردم احساس سستی کنند ، فاصله بگیرند ، جای خالی بین مسئولین و مردم ایجاد بشود ، نارضایتی زیاد بشود این قطعاً ایجاد مشکل خواهد کرد بنده علناً عرض کنم شما هم می دانید یک مطلبی است که فکر نمی کنم کسی حالا انصاف داشته باشد قبول نکند ؛ حجم نارضایتی مردم از مجموعه قدرتمندان زیاد شده ما نباید در حکومتی که منسوب به امیرالمؤمنین و امام زمان علیهما السلام است نباید بعد از ۴۰ سال اینقدر نارضایتی داشته باشیم . البته ما مقابل خارجی ها مقابل بیگانه ها سفت و محکم باید باشیم همینجور که آقا فرمودند در ادامه فرمودند که من مخالف مذاکره با اروپا درباره برجام نیستم اما نکته مهم این است که نباید مشکلات کشور را معطل برجام کرد و از آن طرف باید مقابل آنهایی که شاخ و شانه می کشند برای ما سفت حرف بزنیم فرمودند همینجور که آقای رئیس جمهور در سفر اروپایشان سفت و محکم حرف زدند باید سفت حرف زده بشود همه مسئولین در همه زمانها باید محکم حرف زده بشود البته در مقابل خارجی این است .
الان سفر حج شروع شده زائرین شروع کردند رفتن به حج را ، سفر حج فرصت بسیار مغتنمی است آرزوی سلامتی می کنیم برای همه حجاج کشورهای اسلامی کشور عزیزمان ان شاء الله با دست پُر از نظر معنوی برگردند به آنها ما گاهی توصیه می کنیم می گویم رفتید عربستان یک وقت آنجا چهار تا بازاری و مغازه دار یک وقت اگر چیزی گفتند شروع نکنید به بدگویی از کشورتان ، ما بین خودمان اختلاف داریم نقطه نظر و سلیقه هایمان با هم فرق می کند اشکال می گیریم به این رئیس به آن رئیس بین خودمان حرف خانوادگی داریم اما وقتی مقابل وهابیت هستیم نروید آنجا بنشیند بگویید بله مسئولین ما چنین هستند کشور ما چنین است ، نه . آن عزتی که شما دارید ، عظمتی که دارید دیر یا زود آثار آن بیشتر خودش را نشان خواهد داد آنها کسانی هستند که اول ادعای مبارزه با اسرائیل داشتند الان دست توی دست بدترین قوم ها گذاشتند آنها به چه افتخار می کنند و می بالند ، مبادا یک وقت ما پیش دیگران عزتمان را حفظ می کنیم اما در محدوده کشور خودمان حرف داریم محورهایی که مقام معظم رهبری مدظله العالی توصیه فرمودند اگر ان شاء الله اینها مورد توجه قرار بگیرد قطعاً از این پیچ بسیار بسیار خطرناک هم عبور خواهیم کرد ملت ما پیچ های بدتری را گذراندند الان هم خدا را شکر در سطح کشور از معدود زمانهایی است که همه جناح های سیاسی با هم متحد هستند الحمد لله کم کسی پیدا می شود این شرایط را درک نکند امروزه همه گرایشها باید پشت سر مقام معظم رهبری مدظله العالی یک حرف بزنیم ، یک مُشت باشیم ، یک حقیقت باشیم تا از این پیچ بگذریم بعداً حالا اگر با هم اختلاف سلیقه داریم در جای خودش حل کنیم . زمان زمان وحدت است حج مظهر وحدت است ، نماز جمعه وحدت آفرین است ، آگاهی بخش است . شرکت در نمازها همین است همکاری مردم را رهبر انقلاب روی همکاری شما مردم تکیه کردند اگر آب و برق مشکل است از شما درخواست می کنند مسئولین که اسراف نشود رعایت کنیم برق ، آب ، گاز ، الان می بینید در شهرمان شاید در تمام کشور اینجوری است برق ها به صورتی نوبتی دارد قطع می شود یک ساعت قطعی برق بدانید دیگر یعنی چه ؟ این مشکل هم ان شاء الله با کمک مردم شریف و شهیدپرور حل خواهد شد در هر کجا لازم بوده در صحنه حضور داشتند جشن بوده ، عزا بوده ، هر چه بوده ملت بحمدلله در صحنه حضور دارند .
آنچه عرض کردیم ان شاء الله قدر این دهه کرامت را بدانیم در جلسات جشن شرکت کنیم حضرت در آن شعری که از عبدالمطلب خواندند فرمودند که در اخلاق اجتماعی مان در زندگیمان عیب ها را به دیگران نسبت ندهیم عیبها را اگر داریم بپذیریم یک خانواده موفق خانواده ای است که زن گناه ها را نیندازد روی دوش شوهر ، شوهر هم همینجور بپذیریم ما عیب داریم خدای متعال خوشش می آید از آن بنده ای که غرور ندارد می پذیرد اشکالاتش را خدا خیلی زود می گذرد . آبادی بُتخانه ز ویرانی ماست * جمعیت کفر از پریشانی ماست . یک میلیارد و پانصد میلیون مسلمان همه ما به نوعی آسیب پذیریم از بعضی قدرتهای فاسد . چرا ؟ نفتمان دست آنهاست ، امکاناتمان دست آنهاست وقتی یک جمهوری اسلامی هم که قد بلند کرده آقایی که اسمش مسلمان است پرچمش لا اله الا الله دارد با اسرائیلی ها هم دست می شود و با آمریکایی ها بر علیه ما کار می کند درست گفتند جمعیت کفر اجتماع کفر از پریشانی ماست ما متفرق هستیم ما اختلاف داریم با هم ، اسلام این را دیگر خیلی ها بلد هستند : اسلام به ذات خود ندارد عیبی * هر عیب که هست از مسلمانی ماست ، هر عیب که هست در مسلمانی ماست . تقوی هم یعنی همین مطالبی که در خطبه اول و دوم نقل شد .