سایز متن /
بسم الله الرحمن الرحیم
نماز جمعه ۱۴ بهمن ماه ۱۴۰۱ شهرستان کاشمر به امامت امام جمعه محترم حضرت حجه الاسلام والمسلمین دکتر جواد طاهری
خطبه اول :
ایها الاخوه و الاخوات سلامٌ علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم نحمده و نستعینه نستغفره و نتوکل علیه و نشهد ان لا اله الا هو وحده لا شریک له و نشهد انَّ محمداً عبده و رسوله ارسله بالحق و دین الهدی بشیراً و نذیراً ثم نصلی و نسلم علیه و علی وصیه امیرالمؤمنین و بنته سیده نساء العالمین و سبطی الرحمه و تسعه المعصومین من ذریه الحسین سیما بقیه الله الاعظم ارواحنا فداه.
اوصیکم عباد الله و نفسی و نفسی بتقوی الله ؛ برادران عزیز و خواهران گرامی و خودم را به رعایت تقوی الهی سفارش می کنم .
یکی از راه های میانبُر برای رعایت تقوی این است که انسان به الگوهای کامل توجه کند و بر اساس این اُفق بلند زندگی خودش را تنظیم کند . منتهی چیزی که باید در اینجا دقت کنیم این است که گاهی الگوهای اصلی ، الگوهای سالم و درخشان را ما خوب نمی بینیم . چه می شود که ملتی نگاهش از الگوی اصلی دور می شود و گاهی عکس می شود ؟ اینکه پیامبر خدا صلی الله علیه و آله وسلم فرمود : أَنَا وَ عَلِیٌّ أَبَوَا هَذِهِ اَلْأُمَّهِ ؛ آن پدری که دلسوز جامعه است ، بشر را نجات می دهد پیامبر خدا و امیرالمؤمنین است . آنقدر شأن حضرت علی علیه السلام بالا است ، آنقدر این مقام رفیع است که دست نایافتنی است . ما فقط می خواهیم خودمان را با آن تنظیم کنیم ، شناخت تمام ابعاد حضرت علی امیرالمؤمنین ناممکن است . پیامبر خدا فرمود : لا یعرفک الا الله و انا ؛ یا علی تو را هیچ کس نمی تواند کامل بشناسد مگر خدا و من . یکی از اصحاب وارد جلسه ای شد حالا یا مسجد بود یا مکانی دیگر به امام صادق علیه السلام عرض کرد و گفت السلام علیک یا امیرالمؤمنین ؛ امام صادق علیه السلام برآشفت و او را توبیخ کرد و فرمود تو می دانی که این لقب مخصوص علی علیه السلام است ؟ هیچ کس امیر بر مردم نیست جز علی علیه السلام و نوع امارت علی علیه السلام این است که می تواند مردم را از نظر علمی ، از نظر معنوی سیراب کند ، اطعامی که او می دهد ؛ اطعام معنوی و علمی است . بشر در این زمینه به گَرد امیرالمؤمنین علیه السلام نمی رسد و باید بر اساس او خودش را تنظیم کند . اما یک چنین خورشید پر فروغی چرا در چشم یک ملتی خوب نمی آید ، خوب دیده نمی شود ؟ چرا مردم در شب ، ماه را بزرگ می بینند ؟ ستارگانی که هر کدام یک خورشید جهان تاب هستند اما ستارگان را مردم کوچک می بینند ، علتش چیست ؟ چون ماه به ما نزدیک است ولی ستارگان فاصله شان خیلی زیاد است ، علت اصلی ناشناخته ماندن امیرالمؤمنین فاصله ماست تا حضرت علی علیه السلام . کار به جایی می رسد که می آید خدمت علی علیه السلام امیرالمؤمنین ، می گوید یا علی من به شک افتادم نمی دانم علی حق است یا معاویه ؟ امیرالمؤمنین وقتی که این شبهه را توی جامعه می بیند که مردم کارشان به کجا رسیده است ، چقدر با امیرالمؤمنین فاصله گرفته اند که رتبه او را آنقدر پایین آوردند ، پایین آوردند ، پایین آوردند که می گویند علی حق است یا معاویه ؟ مگر می شود خورشید را با ماه مقایسه کرد ؟ فرض کنیم ماه توی ذهن مردم آن زمان لذا امیرالمؤمنین جمله ای دارند ، شکوِه ای دارند ، می فرمایند الدَّهْرُ انْزَلَنِی ؛ روزگار من را پایین آورد ثُمَّ انْزَلَنِی ؛ سپس باز من را پایین تر آورد ثُمَّ انْزَلَنِی؛ سه مرتبه امیرالمؤمنین فرمود آنقدر دنیا رتبه ی من را پایین آورد و آورد حتَّی یُقالُ عَلیٌّ وَ مُعاویه ؛ تا کار به جایی رسیده که یک دانشمند تمام عیار را با یک طفلی که هیچ نمی داند مقایسه می کنند . دنیا وسط گرفتاریها وقتی به امیرالمؤمنین ادبار می کند ، پُشت می کند ، درهم و دینار دور معاویه جمع می شود ، بعد آن موقع مقایسه می کنند حق با علی است یا با غیر علی .
ملتی که انقلابی بزرگ انجام داده است ، این انقلاب با هیچ انقلابی در دنیا قابل مقایسه نیست بعد تازه آقا شک کرده که ما چرا انقلاب کردیم ؟ این انقلابی که در راستای انقلاب امیرالمؤمنین است ، در راستای انقلاب عاشورا است ، این انقلابی که تمام وجودش وقف است برای بشریت . خدا می داند که اگر این ملت جلوی آمریکا نمی ایستاد نه روسیه نفس راحت می توانست بکشد ، نه چین و نه هند و اروپا ، همه باید بردگی او را می کردند . تو این ملت را می خواهی مقایسه کنی ؛ ملت امیرالمؤمنین را ، ملت حسینی را با آن ملتها ؟! ما برای اینکه این مسأله خوب فهم بشود یکی از الگوهای اصلی و کامل بشر ، امیرالمؤمنین است به همان دلیلی که امیرالمؤمنین ناشناخته ماند و باید از خودمان این سؤال را کنیم که ما برای کم کردن این فاصله چه کرده ایم ، چقدر درباره امیرالمؤمنین کسب معرفت کرده ایم، چند کتاب مطالعه کرده ایم ، چند سخنرانی گوش کرده ایم ، چند تحقیق انجام داده ایم ؟ آیه الله جوادی آملی حفظه الله تعالی نقل می کند هم از امام شافعی و هم از خلیل بن احمد فراهیدی معروف ، نحوی معروف که می گویند این دو امیرالمؤمنین معجزه مهمی که قابل فهم است برای ما این است که کسی که تاریخ را خوب بخواند می فهمد ، کسانی که دشمن او بودند از روی کینه فضائل او را پنهان کردند ، کسانی که دوستدار امیرالمؤمنین بودند از ترس و از تقیه پنهان کردند ؛ ترس طبیعی و عقلانی هم بوده چون شیعیان را ذبح می کردند . شما داعش امروز را دیدید این داعش اگر ایران نبود ، اگر حاج قاسم نبود ، این داعش که هفتصد هزار مسلمان را کُشت ، این داعش اگر ایران نبود به جای هفتصد هزار ، هفتاد میلیون را هم ذبح می کرد کسی نمی توانست چیزی جلوی اینها بگوید. امیرالمؤمنین مظلوم ماند چون شیعیان را در طول تاریخ ذبح کردند مستنداتش زیاد است الان وقت نیست .
خلیل بن احمد می گوید علی علیه السلام که همه تلاش کردند که اسمی از او نباشد اما مَلَأَ الخـَافقَیْنِ ؛ خـَافقَیْنِ یعنی دو تا اُفق شرق و غرب . نام علی شرق و غرب عالم را پُر کرده است . یک سؤالی که برخی از اندیشمندان از خودشان می پرسند این است می گویند امیرالمؤمنین چرا اینقدر در لسان روایات ، در زبان اهل بیت علیهم السلام ، در زبان شخص نبی اکرم اینقدر فضائل او پُر عیار ذکر شده و با این تعبیر که فضائل علی علیه السلام لا تُحصی ؛ آنقدر زیاد است که قابل شمارش نیست. چرا اینجوری تعبیر می کردند از امیرالمؤمنین ؟ چرا می گفتند امیرالمؤمنین دست نیافتنی است که برخی از مسیحیان ، دانشمندان مسیحی زندگی او را که می خواندند می گفتند روزگار مثل او را به دنیا آورده است و نخواهد آورد . این شخصیت والای امیرالمؤمنین ، یک سؤال این است . اما سؤالی که بیشتر دغدغه ایجاد می کند این است که این همه فضائل را چگونه خدا به امیرالمؤمنین داد ؟ یا چگونه امیرالمؤمنین این همه فضیلت را توانست کسب کند ؟ یا واضح تر بگویم امیرالمؤمنین برای حل چه مشکلی این همه عیار پیدا کرد ؟ کسی که بتواند مقابل منافقین بایستد ، وسط گرفتاریهای اجتماعی بایستد ، کسی که دشوارترین مشکلات را بتواند حل کند ؛ نمی تواند کسی باشد جز آن که انسانی دارای بالاترین کمالات باشد و آن کسی نیست جز علی امیرالمؤمنین علیه السلام . فقط سه بُعد و ویژگی امیرالمؤمنین را من در جمع شریف شما در آستانه روز پدر ، روز مرد ، روز ولادت امیرالمؤمنین عرض می کنم :
اولین خصیصه شخصیت حضرت علی علیه السلام این بود که فقط پیامبر را می دید و خودش را نمی دید . دقت کنید در جملات خود آن حضرت هم است که امیرالمؤمنین تمام تلاشش این بود یکی از راه های مبارزه با هوای نفس – به فعالان فرهنگی، به تحلیلگران سیاسی که نماز جمعه نمی آیند به آنها بیشتر می گویم ؛ کنار کشیدن گِره باز کردن نیست – راه خودسازی ، راه مبارزه ی با نفس این نیست که از صحنه های اجتماعی شانه خالی کنم و پنهان بشوم . امیرالمؤمنین برای مبارزه با هوای نفسش وسط میدان بود ، پیامبر خدا را می دید و فقط او را می دید خودش را نمی دید ، وسط جنگ اگر بود خودش را سِپر بلای رسول خدا می کرد ، وسط جریانهای سیاسی اگر می بود که بود خودش را فدای پیامبر خدا می کرد ، تمام نیزه ها و زخم زبانها به سمت او آمد و او مقاومت کرد ؛ این ویژگی اول اوست که خودخواهی و خودبینی را کنار گذاشت و در این مبارزه سخت ، در این جنگ اکبر بزرگ تر از جنگ اصغر است ، بزرگ تر از جهاد اصغر است مبارزه با نفس که اولین ویژگی اوست که می فرماید هر گاه قدرتمندان می آمدند جلوی پیامبر خدا من دیگر نمی توانستم برای دفاع از پیامبر خدا جلوی او می ایستادم ولو اینکه قطعه قطعه بشوم .
ویژگی دوم او این بود که شجاع بود . امیرالمؤمنین جز در شرایط خاص اول ظهور اسلام که دعوت به اسلام مخفیانه بود . هیچ گاه ایمان خودش را پنهان نکرد ، برخی پنهان می کنند . انقلابی است انقلابی بودن خودش را از ترس اینکه به او زخم زبان بزنند پنهان می کند ؛ می گوید چرا بگویم که به من اَنگ بزنند ، این همه مشکلات روی دوش مردم ، سفره های مردم کوچک شده ، عده ای دارند له می شوند من بیاییم از انقلابِ این مردم دفاع کنم و بعد بگویند نکند پس تو هم نقش داری در این خرابی سفره مردم ، نمی تواند پاسخ بدهد که از کجا داریم می خوریم ؟ مشکل از قارونهاست ، مشکل از فرعونهاست ، مشکل از کسانی است که بابت آن انقلاب کردیم و این مسیر را باید ادامه بدهیم . امیرالمؤمنین در دفاع از پیامبر خدا شجاع بود . تصور کنید آدم وسط اهانتها ، همسایه ها آزار برسانند ، بزرگان جامعه فشار بیاورند ، هنرمندان ، شعرا او را تخریب کنند ، پولدارها او را پست بشمارند اما به هیچ چیز اعتنا نکند شجاعانه از نبی مکرم اسلام ، از دین حق دفاع کند . این ویژگی دوم امیرالمؤمنین بود که أشجَعُ النّاس ؛ بود چون هم با هوای نفسش مبارزه می کرد و هم بر منافقین توانست غالب آید .
ویژگی سوم امیرالمؤمنین که با این خطبه خودم را به پایان می رسانم وفاداری تمام عیار او بود . آن روزی که پیامبر خدا را توی کوچه ها مسخره می کردند ، توی کوچه ها می گفتند او ساحر است ، دیدند نه ، به این پیامبر می گوییم ساحر باز هم سینه ستبر است دارد قدم برمی دارد توی جامعه و حرفش را می زند و آیات الهی را بر دلهای پاک می خواند . بزرگان جامعه هم از حضرت ابوطالب علیه السلام می ترسیدند ، از قدرت مکه می ترسیدند چون می ترسیدند بچه ها را می فرستادند جلو . یکی از القابی که دشمن به امیرالمؤمنین داد این بود که امیرالمؤمنین را خطاب می کردند و به نوعی می خواستند به او هم کینه شان را بیان کنند می گفتند امیرالمؤمنین قضیم است ؛ یعنی گوش مالی دادن در جنگ اُحد وقتی طلحه بن ابی طلحه روبروی امیرالمؤمنین قرار گرفت گفت انت القضیم ؛ تو همانی که گوش بچه های ما را می گرفتی . این جریان دارد ، جریانش همین جاست که پیامبر خدا توی کوچه دیدند بزرگان مکه می ترسند با او مقابله کنند بچه ها را می فرستادند جلو که شما بروید پیامبر را مسخره کنید ، پول می دادند به بچه ها ، جایزه می دادند به بچه ها مثل همان هایی که روی دیوارها شعار می نوشتند بچه ۱۴ ساله می گوییم چرا شعار نوشتی ؟ می گوید به من هفتصد هزار تومن دادند گفتند این را بنویس من هم نوشتم . پول می دادند که برو پیامبر خدا را مسخره کن باز می دید که پیامبر خدا با این بچه ها رفیق می شود ، پول می دادند که نه نرو به پیامبر خدا توهین کن ، به پیامبر خدا باید سنگ بزنی که به تو جایزه بدهیم ، هم وعده می دادند هم وعید هم تهدید می کردند ، اینجا بود که امیرالمؤمنین یک نوجوان ۱۳-۱۴ ساله قضیه را خوب می فهمید جلوی بچه ها حضرت علی می آمد جلو چون بزرگ تر بیایند بگویند آقا بزرگ تر با بچه ها درگیر شدند ، بچه ها با بچه ها درگیر می شدند ، حضرت علی علیه السلام می آمدند جلوی این بچه ها گوش هایشان را می گرفتند و می پیچاند می گفت دوباره از این غلط ها نکنی . بچه هم می رفت به گریه می افتاد پیش پدرش که علی هم سن و سال من گوش من را پیچاند . قضمنا علیّ ؛ لذا در جنگ اُحد می گفتند أنت القضیم ؛ تو همانی که گوش ما را توی کوچه ها می پیچاندی . امیرالمؤمنین وقتی می دید با آبروی پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم دارند بازی می کنند او آمد جلوی بچه ها ایستاد . وقتی که به جوانی رسید در سن جوانی پیامبر خدا می خواستند هجرت کنند به جای پیامبر خدا خوابید ، مولود کعبه را بشناسیم . آخرالامر هم امیرالمؤمنین بعد از رحلت پیامبر خدا کسی که تمام قهرمانان عرب را زمین زده . عَبدُوَدّ به زمین زد و به درک واصل کرد ، این امیرالمؤمنین حالا باید صبر کند ، صبر او هم نشانه قدرت اوست چون الصَّبرُ الشُجاعه ؛ شجاعت در صبر است ، صبر سر جایش شجاعت می خواهد، قدرت بر مقابله با نفس می خواهد و امیرالمؤمنین این کار را کرد .
خدایا از تو تقاضا می کنیم این الگوی تمام عیار را برای ما بیشتر معرفی بفرما . معرفت ما را به امیرالمؤمنین افزون فرما . در نسل ما کسی را دشمن علی علیه السلام قرار مده . ذریه ی او حضرت مهدی سلام الله علیه را هر چه سریعتر برای نجات بشر بفرست . از همین نماز جمعه سلام ما را محضرش ابلاغ بفرما . روز پدر را از سمت ما تو تبریکش را به امام زمان علیه السلام ابلاغ بفرما . روح شهدایمان عالیست متعالی بفرما . بهترین نصیحت ، نصیحت قرآن است که می فرماید :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ وَالْعَصْرِ ﴿۱﴾ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ ﴿۲﴾ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ ﴿۳﴾
خطبه دوم :
بسم الله الرحمن الرحیم نحمده و نستعینه نستغفره و نتوکل علیه نشهد ان لا اله الا هو الذی لم یلد و لم یولد و لم یکن له کفواً احد و نشهد انَّ محمداً عبده و رسوله ارسله بالحق و دین الهدی بشیراً و نذیراً ثم نصلی و نسلم علیه و علی وصیه امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب و بنته سیده نساء العالمین فاطمه الزهراء و سبطی الرحمه امامی الهدی الحسن و الحسین و تسعه المعصومین من ولد الحسین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی الرضا المرتضی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الحجه القائم بقیه الله الاعظم روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداه.
اوصیکم عباد الله و نفسی بتقوی الله ؛ خودم و شما را مجدد و مکرر و مجدانه به رعایت تقوی الهی سفارش می کنم .
در این بهار معنویت ، ایام رجب المرجب ، ایام الله دهه فجر انقلاب اسلامی هم است . امروز چهاردهم بهمن است انقلابی که از دلهای پاک و عقل های پاک برخاست ، این انقلاب با مشکلاتی مواجه شده است . برای اینکه بهتر این اراده مستضعفین را تبیین کنم چون این انقلاب در راستای تحقق این اراده الهی است که فرمود « وَنُرِیدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّهً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِینَ » قصص/۵ ؛ در راستای تحقق این آیه است که ان شاءالله مستضعفین حقشان را از مستکبرین خواهند گرفت و پرچم اسلام را بر سراسر عالم برافراشته خواهند کرد و زمینه ظهور بقیه الله الاعظم را فراهم خواهند کرد ، این کار به آسانی به دست نمی آید . نه شاه به آسانی خارج شد و نه تحقق دولت اسلامی به آسانی محقق خواهد شد چون تحقق دولت اسلامی که بتواند به داد مردم برسد ، فروغی در چشم مردم باشد ، جهان به این حکومت دارد توجه می کند این به ضرر هم اسرائیل است ، هم آمریکاست ، هم آل سعود است و هم تمام حکومت های مادی گرا و خودکامه شرق و غرب عالم است.( تأیید و تکبیر نمازگزاران محترم ) .
یک مقدمه ای را قبل از اینکه سؤالات اصلی را بپردازم باید محضر شریفتان بیان کنم و آن این است که این انقلاب سه تا مرحله داشت ؛ قبل از اینکه به وقوع بپیوندند حالا مراحل زیادی هم پیش رو دارد . یک مرحله دراز مدت از ۱۵۰ سال پیش مردم و علماء شروع کردند در ۱۵۰ سال پیش الکساندر گریبایدوف در ۲۲ بهمن ۱۲۰۷ به فتوای میرزا مسیح مجتهد به جرم ظلم و تعدی به مردم در پیامد عهدنامه ترکمنچای این شخص به قتل رسید . مردم وسط میدان به فتوای این مجتهد عمل کردند . طی مبارزاتی در مقاطع بعدی مجدد با رهبری های مجتهدینی مثل ملاعلی کَنی ، قهرمان مبارزه با جریان نفوذ و سلطه غرب ، قرارداد رویتر و در مقابله با فراماسونری و میرزای بزرگ شیرازی در تحریم تنباکو و نهضت مشروطه که علمای زیادی از نجف به هدایت و رهبری پرداختند و مقابله با استبداد و شخص رضاخان توسط افرادی همچون آیه الله شهید مدرس ره ، همچون رئیس علی دلواری و میرزا کوچک خانها ، یک دوره طولانی از ۱۵۰ سال پیش شروع شد و این انقلاب ریشه اش در مبارزات مردم است و رهبری علماء تا رسید به جریان ملی نهضت ملی صنعت نفت و قیام ۱۵ خرداد در سال ۱۳۴۲ این جریان ادامه داشت تا اینکه مرحله دوم انقلاب مردم در ۱۵ خرداد شروع شد . ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ آمدند تمام جریانهای سیاسی و ملی گراها را سرکوب کردند دیگر هیچ کس جرأت حرف زدن نداشت تا اینکه امام این سکوت را شکست . مردم به میدان آمدند ، مردم را قتل عام کردند از سال ۱۳۴۲ پانزده سال تا سال ۱۳۵۶ این هم دوره کوتاه مدت . مرحله دوم که مرتب مردم جلسات را علنی هم جرأت نمی کردند اینکه الان شما اجتماعی اینگونه با شکوه تشکیل دادید این اجتماعات نبود، توی خانه ها با ده پانزده نفر و مخفیانه جلسه می گرفتند تا اینکه در سال ۱۳۵۶ طی چند ماه تا رسید به پیروزی انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ ؛ طی این مدت اربعین های زیادی را مردم گرفتند در حادثه ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ ، ۱۳ آبان ۱۳۵۷ همین گونه مردم راهپیمایی کردند ، تجمع کردند تا اینکه در ۲۲ بهمن انقلاب مردم به پیروزی نهایی رسید و اولین ثمره اش سرنگونی سلطنت ۲۵۰۰ ساله بود . این مقدمه ای که باید خدمتتان عرض می کردم .
سؤالات ما چیست ؟ اگر یک دانشجویی ، یک دانش آموزی درباره انقلاب اسلامی می خواهد فکر کند چند تا سؤال کلیدی پیش روی او می آید :
۱- علل و عوامل شکل گیری این انقلاب چه بود ؟ چرا این مردم انقلاب کردند؟ علت اینکه انقلاب کردند چه بود ؟
۲- اهداف انقلاب ؛ عللی وجود داشت اما مردم با شعارهایی ، با چه اهدافی می خواستند مقابله کنند و قیامشان را به نتیجه برسانند ؟
۳- سوال سوم این انقلاب دشمنانی داشت واکنش دشمنان ، عکس العمل آنها در مقابل قیام مردم چه بود ؟ آنها ایستادند تماشا کردند یا نه واکنش سرسخت نشان دادند ؟ آن واکنش ها هنوز موج هایش هست ، هنوز پس لرزه هایش وجود دارد و داریم می بینیم .
۴- سؤال چهارم این است که انقلابی که انجام شد آیا دستاوردی هم وسط این گرفتاریها داشت که به مردم امید بدهد که به انقلاب خودشان ادامه بدهند یا خیر؟
۵- و پنجمین سؤال یک دانشجو و یک جوان این می تواند باشد علل عدم تحقق کامل اهداف مردم چه بود ؟ چرا انقلاب اسلامی مردم به رهبری امام هنوز اهدافی که پای آن فرزندانشان شهید شده ، آبرویشان هزینه شده ، مال و جانشان تقدیم شده ، چرا به صورت کامل محقق نشده ؟ این سؤال پنجم و آخرین سؤال
۶- فرجام و پایان این انقلاب چه خواهد بود ؟ این سؤالها پاسخ هایی دارد چون وقت نیست من فقط سریع تیتر پاسخ هایی که سخنان مقام معظم رهبری مدظله العالی قابل دریافت است را برای جوانان عزیز مرور می کنم :
علل شکل گیری این انقلاب :
۱- وابستگی تمام عیار سلطنت شاهنشاهی بود به آمریکا ، به غرب . چون قاجاریه هم به حساب ظلم می کردند ، صفویه هم سیستم پادشاهی بود اما این سلطنت هیچ اختیاری از خودش نداشت . نمونه هایش فراوان است که فرصت نیست به آن بپردازم خودِ آمریکایی ها هم این ادعا را دارند . می گویند ما پدرش را برداشتیم خودش را آوردیم حالا خودش را برمی داریم ، بختیار تو را می آوریم ، هر چه می توانی این مردم را سرکوب کن تو شاه سوم خواهی بود . خودشان می گویند و اسناد خودشان نشان می دهد ، ولی افرادی هم مثل فردوست اعلام می کنند که شاه وقتی دید که هواپیماهای ما رفتند یک منطقه ای از خارج کشور را بمباران کردند بعد از شش روز تازه من فهمیدم ، اطلاع پیدا کردم ارتش من که همه سرمایه من است در اختیار من نیست . این دلیل اول .
۲- علت دوم فساد در تمام ابعادش یکی اش دین ستیزی بود . رژیم پهلوی با دین مردم مخالف بود . همسر شاه می گوید ، می گوید روزی شاه می گفت بد هم نیست که ما این پیشنهاد هویدا را محقق کنیم و اسلام را به عنوان دین رسمی از ایران براندازیم که زمینه هایش را شروع کرد . تاریخ شاهنشاهی را به جای تاریخ هجری آورد ، امام مقابله کرد از همان ریشه جلوی کار ایستادند نگذاشتند به آرزویشان برسند .
۳- سومین دلیل تلاش زیاد برای انحراف و ضایع کردن جوانان بود . جوان در اوج جوانی است او را سرگرم شهوات کنند ، سرگرم موسیقی های مبتذل و صحنه های مبتذل کنند الان همچون در آندلس موفق شدند ، در خیلی از کشورها موفق شدند، جوان را سرگرم شرابش کنی ، سرگرم شهواتش کنی ، سرگرم گناهش کنی دیگر اراده ای برای انقلاب ندارد ، اراده ای برای مبارزه ندارد . این جزء برنامه های شاه بود که همین توصیه را به شاه عربستان کرد و از اسنادی که وجود دارد همین توصیه است .
۴- چهارمین دلیل بی اعتنایی شاه به رأی و نظر مردم و کلاً به مردم بود . باز همسرش می گوید که شاه مردم را در سال ۱۳۵۳ نعوذ بالله شاه مردم را مثل گوسفند حساب می کرد می گفت اینها هیچ اراده ای ندارند لذا به آنها اجازه نمی داد در امور کشور دخالت کنند . مردم شاه را کنار انداختند به خاطر اینکه نشان بدهند شاه بی اختیار است و گوسفند خودش است و طرفدارانش است و کسانی که آن مسیر را می خواهند ادامه بدهند .
۵- پنجمین علت ؛ ظلم و بی عدالتی گسترده و سازمان دهی شده در زمان شاه بود.
۶- ششمین علت ؛ عقب ماندگی علمی و معنوی به صورت عمومی در کشور بود. اینها هر کدامش می تواند یک فرصتی باشد برای تبیین در جهاد تبیین . کسانی که می خواهند دفاع کنند از این انقلاب یکی از موضوعاتی که می توانند به آن بپردازند همین موضوع است .
اما سؤال دوم پاسخش این است ؛ اهداف و شعارهای مردم چه بود ؟ تحقیقات مفصلی بعضی از دانشجویان کردند ، از شعارهای مردم توی راهپیمایی های قبل و هنگام انقلاب اهداف مردم را درآوردند که مفصل است به آن بپردازیم . خلاصه آنها را مقام معظم رهبری مدظله العالی در بیانیه گام دوم آوردند که هدف این مردم ، اهداف این انقلاب که این اهداف هماهنگ با فطرت است ، با قلب انسان ، با عقل انسان هماهنگ است . الان هم زنده است پیامها و اهداف صادراتی است فقط به عنوان مسلمان دنبال این اهداف نیستیم به عنوان انسان ، به عنوان یک ایرانی غیور اینها را دنبال می کنیم . آن اهداف عبارتند از آزادی ، استقلال ، اخلاق و معنویت ، عدالت خواهی ، رفاه عمومی اینها اهدافی است که مردم داشتند ، احیای نقش مردم در اداره کشور . خُب خودِ اسلام که برنامه جامع و کاملی است برای تحقق این اهداف . اینها اهداف مردم است حالا این اهداف محقق شده ؟ فاصله ما از بسیاری از این اهداف خیلی زیاد است اصلاً مردم دولت تشکیل دادند که دولت به مردم کمک کند به اهداف نزدیک بشوند . دولتها باید کمک می کردند به مردم چقدر کمک کردند در پیشرفت علمی مردم ؟ خُب برخی این دستاوردها را می توانند برشمارند بگویند عقب هستیم ولی نسبت به گذشته جلو هستیم . این هم برای اینکه مقابل دشمن بگویند آقا یا به خودشان بگویند ما می توانیم حرکت کنیم.
در حوزه عدالت خواهی که ان شاءالله در هفته های بعد به آن خواهم پرداخت یکی از اهداف اصلی این انقلاب عدالت خواهی است به آن خواهم پرداخت و مُدل عدالت خواهی را بتوانیم با هم گفتگو کنیم و زمینه هایش را در حداقل شهر خودمان فعال کنیم و هماهنگ کنیم .
این اهداف و شعارهای انقلاب بوده که این شعارها الان هم زنده است ، الان هم خواسته ی مردم همین است ، الان هم به همه مسئولین اعلام می کنیم مردم از شما رفاه می خواهند ، عدالت می خواهند ، اخلاق می خواهند ، استقلال مالی و معنوی می خواهند ، آزادی می خواهند ، توجه به مردم می خواهند این خواسته مردم است . ( تأیید و تکبیر نمازگزاران محترم )
پاسخ سؤال سوم که آیا دشمنان در این انقلابی که مردم کردند این اهداف بزرگ را نشانه گرفتند ، دشمنان تشویق کردند یا آمدند مقابله کردند ؟ واکنش دشمن چه بود ؟
۱- ایجاد تفرقه بین مردم ، تفرقه های هم قومی و هم مذهبی . خلق عرب را در خوزستان فعال کردند ، خلق بلوچ در جنوب شرق فعال کردند – بلوچستان – خلق ترکمن را در استان گلستان فعلی فعال کردند ، خلق کُرد را فعال کردند . تفرقه اول انقلاب شده بود اول درگیری های داخلی و آشوبهای داخلی که اگر نبود رهبری مردم ، اگر نبود ایمان و یکپارچگی مردم ، اگر نبود رهبری امام این تفرقه ها جمع نمی شد . اولین کارشان این بود و واکنش دشمن این بود .
۲- واکنش دوم تحریم و حمله نظامی ناجوانمردانه ای که طی هشت سال توسط صدام خونخوار ، این جنایتکار هشت سال ما را سرگرم جنگ کرد . شما الان چند سال سوریه و عراق درگیر بودند می گویید صد سال دویست سال کارشناسان اقتصادی می گویند این کشورها عقب افتادند . سوریه بخواهد به حالت قبل از داعش برگردد صد سال باید بدَود ، کشور ما هشت سال درگیر بوده . برخی می خواهند اینجا را با آمریکا مقایسه کنند ، با یک کشوری که هیچ حمله ای به آن نشده چون ماها اهل حمله نیستیم ، ما اهل ظلم نیستیم و الا ما هم می توانیم آمریکا را ویران کنیم . تحریم اقتصادی و محاصره اقتصادی که فرصت نیست محاصره را این را باید مسئولین ارشد نظام بیایند ابعاد خیانتها و جنگ اقتصادی شان را نشان بدهند .
۴- چهارم تهاجم فرهنگی و هجمه به باورها . از هر طریقی که می توانند همین کاشمر دیدید دانش آموزان شما دارند قرآن حفظ می کنند ، دانش آموز جرمش این است که با عبا می آید امامزاده سیده حمزه علیه السلام می گویند ببینید آخوندها آمدند ، شما از یک دانش آموز که عبا روی دوشش می اندازد می ترسید می گویید آخوند. شما اینکه مردم می آیند نماز جمعه به وحشت افتادید می گویید مردم را فریب دادند، این مردم اتفاقاً آمدند تا نماد اعتراض واقعی باشند اما نصیحتشان نصیحت خیرخواهانه است هم به مسئولین ، هم به خودشان و هم به دشمنان . به دشمنان می گوییم ما راهی را آگاهانه انتخاب کرده ایم تا پای جان پای این انقلاب هستیم . ( تأیید و تکبیر نمازگزاران محترم ) .
۵- پنجمین واکنش دشمن جلوگیری از پیشرفت علمی ، صنعتی ، معنوی و اجرایی کشور بود . اول که می گویند پیشرفت علمی شما ندارید ، شما توان علمی ندارید، اگر نداریم چرا دانشمندان هسته ای ما را ترور کردید ؟ شما می گویید روحانیت توان اداره کشور را ندارد ، چرا پس شهید باهنر را ترور کردید ؟ چرا شهید مطهری را ترور کردید ؟ چرا شهید بهشتی را ترور کردید ؟ شما که دوست دارید اینها کشور را خراب می کردند ، شما دیدید اینها راه را درست می روند ، چرا مقام معظم رهبری مدظله العالی را یک ترور نیمه فرجام البته ، ایشان دستشان و جراحت هایی که برداشتند اما خدا خواست یکی از این گلها برای ما بماند . جلوی پیشرفت علمی ما را خواستند بگیرند اقدام هم کردند اما غافل از اینکه اینجا ایران است ، اینجا پرچم بیفتد یکی دیگر پرچم را برخواهد داشت؛ جلوگیری از پیشرفت کشور.
۶- برنامه ریزی برای براندازی نظام اسلامی ، برنامه ریختند هنوز هم ادامه می دهند پس لرزه هایش است .
۷- هفتمین کار نفوذ برای تغییر در محاسبات مسئولین که مسئولین را مجبور کنند بیایند تسلیم آمریکا بشوند که نخواهند شد .
اما دستاوردها یک فرصت بیشتری می خواهد وقت زیاد گرفته شده انقلاب دستاوردهای فراوانی داشت یکی از دستاوردهایش سقوط سلطنت ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی بود .
استقلال مسئولین در تصمیم گیری است دیگر اگر مسئولین ما کارهایشان خوب باشد یا بد باشد همین جا تصمیم می گیرند . تصمیم را دشمن برایشان نمی گیرد . ارتقای جایگاه ایران به حدی که همه کشورها را دارند منسجم می کنند که ایران در این منطقه تأثیر نگذارد . این جایگاه ایران است ، جایگاهی است که برای کنترل آن تمام دنیا را باید منسجم کنند و این انسجام ها دارد می بینید روسیه جدا شد از آنها ، چین جدا شد ، ۵۳ کشور اخیراً با این قراردادهای جدید جدا خواهد شد و تمام این تحریم ها به فضل خدا کمرش شکسته خواهد شد .
گسترش آزادی عمومی ، تشویق جوانان به آزاد اندیشی ، به علم ، به حرکتهای انقلابی از دستاوردهاست ، برخورداری عمومی از امکانات ، امکانات برای مردم کم است اما هر چه هست عمومی است . بعد از چند سال آمده بود ایران می گفت من آمدم ایران دیگر گفتم ایران یک مکان بسیار خراب شده ای است دیدم اگر ایران هیچ کاری نکرده باشد همین جاده هایی که کشیده خدمت عدالت خواهانه است . به تمام این روستاها آب و برق و جاده اینها توی خیلی از کشورها نمی صرفه از نظر اقتصادی انجام نمی دهند . بعضی از این کشورهایی را که خیلی ها رفتند و گزارش می دهند شما همین پاکستان بروید می بینید چقدر از این جهت عقب هستند . رشد علمی و صنعتی که شروع شده ، اهتمام به مبارزه به فساد ، توان ایستادگی ، حیف که این دستاوردها را فرصت نیست توضیح بدهم ، پیشرفت در معنویات الان ما التماس نوجوانها را می بینیم که می گویند ما می خواهیم اعتکاف برویم ، ما می خواهیم سه روز توی مسجد به مسائل معنوی بپردازیم ، نوجوانهای ما الان راهپیمایی اربعین حسینی علیه السلام را شما ببینید هم در کاشمر هم در پیاده روی بین نجف تا کربلا . دستاوردهای فراوانی داشته است .
اما سؤال پنجم علل عدم تحقق اهداف این انقلاب چیست ؟ سؤال مردم است من از سخنان مقام معظم رهبری مدظله العالی جوابش را می خواهم اشاره کنم :
۱- زمان بَر بودن برخی از این اهداف ؛ اهداف بلند است . یک وقت است آدم می خواهد قله دماوند را فتح کند یک وقت است یک تپه ی کوچکی ، هر کدام یک زحمتی دارد و یک زمانی را می برد .
۲- دوم تحمیل فشارهای خارجی است از جنگ و تحریم و همه چیز برای اینکه این کشور را از حرکت به سمت آرمانهایش منصرف کنند .
۳- موانع داخلی خودمان است ؛ از ضعفهای فکری ، از راحت طلبی های برخی، از عادتهای اجتماعی غلطی که حاضر است برای عروسی بچه اش صد میلیون خرج کند ، برای شغل او اینقدر خرج نمی کند . برای عزای فوت پدرش خرج می کند ولی برای اینکه ثواب این را با اشتغال برای بچه هایش ، یکسری آداب و رسومی داریم ،یکسری هزینه های مازاد بر گُرده جوانهایمان گذاشته ایم ؛ این آداب و رسوم هم هست تنبلی برخی از افراد هم است .
۳- اما پاسخ سوم به این سؤال مقام معظم رهبری مدظله العالی می فرمایند یکی از علتهایی که ما دیر به اهدافمان می رسیم ، به اهداف انقلاب ؛ عدم اهتمام برخی از مسئولین است . آن مسئولینی که حقوق می گیرند که نوکری کنند برای مردم ، همتی که مردم اربابانشان از آنها دارند این همت را نمی بینند . این هم یکی از علتهاست که باید آنها را تشجیع کنیم ، تشویق کنیم و یک جاهایی فشار بیاوریم که مجبور باشند خواسته مردم را تمکین کنند . من به همه مسئولین به عنوان یک طلبه نصیحت می کنم این مردم هدف بزرگی را برای خودشان انتخاب کردند و آن زمینه سازی برای ظهور امام زمان علیه السلام است . این مردم تصمیم گرفتند مستقل باشند ، تصمیم گرفتند آزاد باشند هر مسئولی که در رسیدن این مردم به هدفشان کمک کند بزرگترین پاداش را هم در آخرت و هم بزرگترین احترام در دنیا خواهد داشت .
خدایا هر مسئولی که به مردم خدمت می کند او را برای ما حفظ فرما . پایان این انقلاب هم ان شاءالله ظهور امام زمان علیه السلام خواهد بود خدایا در فرج امام زمان تعجیل فرما . ما را شکرگزار نعمت جمهوری اسلامی قرار بده . خدایا موانعی که جلوی این انقلاب است از میان بردار . باران رحمتت را بر ما نازل و شامل فرما. خدایا به آبروی امیرالمؤمنین این ملت شهید داده را دشمن شاد قرار مده . خدایا هر کس قرض دارد ، بدهکاری دارد قرضش را ادا فرما . هر کس بیمار است و گاهی هم به خاطر بیماری نماز جمعه نمی رسد بیاید بیماری اش را شفا فرما . عاقبت این جمع را ختم بخیر و در بهشت مهمان امام زمان علیه السلام بفرما .
و آخر دعوانا ان الحمد لله رب العالمین . بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوًا أَحَدٌ ﴿۴﴾